Esther de Haas studeert Journalistiek en Media aan de universiteit van Amsterdam (master). Hiervoor rondde ze haar bachelor Filosofie aan de universiteit Utrecht af. Als geboren Noordwijkse woont ze momenteel in Het Gooi en heeft ze een liefde voor Utrecht, haar studentenstad.


Journalistiek, filosofie en literariteit

Binnen haar masterstudie is Esther in het bijzonder geïnteresseerd in verhalende journalistiek, onderzoeksjournalistiek en transmediale projecten.

Voor haar bachelor Filosofie volgde Esther de major Wat is de mens. Binnen deze major draaide het om ethiek, politiek en antropologie. Als minor bestudeerde ze grote literaire werken: van de klassieke oudheid tot hedendaagse wereldliteratuur passeerden de revue.


Redacteur De Leesclub van Alles

Sinds 2019 is Esther redacteur filosofie en religie voor De Leesclub van Alles. Bij deze leesclub kunnen mensen die een boek zoeken terecht voor kritische beschouwingen over alle soorten boeken, nieuwe en oudere boeken. DLVA wil op deze wijze een belangrijke stimulans geven aan het lezen van boeken in Nederland en Vlaanderen, zeker van boeken die elders nauwelijks aandacht krijgen. Daarnaast steunt DLVA de fysieke onafhankelijke boekhandel in Nederland.


Redacteur De Filosoof

Van 2014 tot en met 2016 was Esther redacteur en vormgever van De Filosoof, het Utrechtse universiteitsblad van het Departement Filosofie en Religiewetenschappen. Vijf keer per jaar zorgde ze voor een goedgevulde en mooi vormgegeven uitgave.


Interview en onderzoek

In 2010 en 2011 specialiseerde Esther zich twee jaar in interview en onderzoek. Die vaardigheden toen opgedaan als particulier onderzoeker en coördinator fraudebeheersing bij een grote landelijke verzekeraar komen van pas. Esther zet ze nu in voor haar journalistieke onderzoeken.